tisdag 1 maj 2012


Allemansrätten

Allemansrätten är inskriven under Sveriges rikes lag. Begreppet allemansrätten uppkom efter en fritids utredning 1940- . Den ger oss frihet att relativt fritt röra oss i skog och mark oavsett vem som äger marken. Men grundregels är att man måste respektera naturen och inte förstöra eller störa naturen och djurlivet i skog och mark. I allemansrätten finns en del gråzoner där saker inte är tillåtna men ändå inte förbjudna heller.  Allemansrätten är en gammal unik tradition som vi har i Sverige. Man får röra sig fritt i naturen och man fritt plocka bär och svamp i skogen till husbehov. Förr i tiden var viktigt för många familjer att kunna dryga ut matförråden på dessa sätt. Samhället ser annorlunda ut i dag än när allemansrätten kom till. Man använder sig av skog och mark på nya sätt inom tillexempel upplevelse industrin, terrängcykling, man åker snöskoter, ökad turism, Bärplockare lockas från andra länder med syfte att tjänar pengar på verksamheten. Så var det inte tänkt att man skulle använda den frihet allemansrätten gav.
Allemansrätten omfattar följande områden: Att färdas i natur, Camping, Allemansrätten på vatten, Vad man får plocka, Elda med måtta, Hund jakt och fiske, organiserat friluftsliv.
Det är kommunerna som har det lokala ansvaret för friluftsliv, naturvård och turism. Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för naturvård och friluftsliv de är också tillsynsmyndighet för frågor som rör lagstiftning i anknytning till allemansrätten. Naturvårdsverket för tillexempel miljöfrågor, allemansrätt, friluftsliv, jakt, naturvård och fjällsäkerhet och de ger ut information om allemansrätt, natur och naturvård.
I Sverige finns det även en mängd organisationer och föreningar som har intresse av natur och miljö. De kanske utövar sin idrott eller intresse i vår natur och är på så sätt mån om vår allemansrätt.


Rullstensås

När inlandsisen smälte, uppstod älvar under det kilometer tjocka istäcket. De kraftiga strömmarna, gjorde att sten och grus följde med och slipades runda. Igenomskärning av rullstensås kan man tydligt se att stenarna är sorterade de grövsta ligger underst(block, stenar,grus och sand) och de minsta överst. Vid isens kant mynnade älvarna ut och lämnade efter sig åsar av rullsten. Åsarna kunde vara ca 10 meter höga och de hade smala ryggar som kunde sträckte sig flera mil i riktningen Nordväst- sydost detta på grund av att inlandsisen smälte av i den riktningen. Rullstensåsarna förekom både där isen smält av på land och i vatten. Åsar som uppkom under vatten var oftast plattare för att vågorna plattat ut marken under landhöjningens gång. Rullstensåsarna har genom tiderna haft stor betydelse för människorna. De har används som transport vägar, man slapp bakhåll åsarna gav god uppsikt. Åsarna gav god dränering. Tidig bebyggelse fans runt åsarna då bördig jord avlagrats runt åsarna vid uppkomsten. Här kunde man odla. I rullstensåsarna fans även rikligt med sand och grus som kunde användas till vägbyggen. Åsarna har även stor betydelse vad det gäller vattenförsörjning. Regnvatten rinner lätt ner genom stenarna men hindras att rinna ut och undan genom lerjord son finns runt åsen. På så sätt fungerar de även som vattenreservoarer. Bland Sveriges största ås är Badelundaåsen den sträcker sig mellan Nyköping och Siljan. 


1 kommentar:

  1. Referenser till Allemansrätten och Rullstensåsen
    Ahlström,I. 1999 Allemansrätten En bok om vadsom gäller i naturen. Utbildningsförlaget, Stockholm
    www.wikipedia

    SvaraRadera